Recepten voor primitief koken

Rijgstok

Rijg om en om plakjes spek, appel, vlees en ui aan een stok waarvan de bast verwijderd is. Hang deze met behulp van twee vorkstokken boven de hete as. Het geheel in 15 minuten gaar laten roosteren. Vergeet niet van tijd tot tijd te draaien.

Ei bakken

Leg een grote gladde steen op het houtskool. Als die heet genoeg is, doe je er een beetje boter op. Dan leg je er de korst van een snee brood op. Breek hierboven het ei stuk. Gebruik geen stenen uit riviertjes, die kunnen doorverhitting uit elkaar springen.

Kip

Pak stukjes kip in twee lagen aluminiumfolie in. Leg deze pakjes op de houtskool. Van tijd tot tijd omdraaien en af en toe kijken of het vlees al gaar is.

Aardappels

Deze kunnen gepoft worden in de hete as. Oppassen dat ze niet (totaal) verbranden. Je moet ze steeds omdraaien. Een probleem is, hoe je ze uit het vuur kunt halen. Probeer het eens met een stokje, waaraan een haakje zit. Een  werkhandschoen voldoet ook prima, die kan tegen de warmte en brandt niet snel.

Stokbrood

Bereid het deeg van instant broodmix en water. Kneedt het deeg net zolang totdat er geen klontjes meer te bekennen zijn en het een soepele bal is geworden. Het deeg circa 20 minuten in de nabijheid van het vuur laten rijzen.

Daarna:

  • Trek het deeg uit tot een lange rol.
  • Neem een stok, smeer die in met boter.
  • Windt de deegrol om de stok; laat tussen de windingen ruimte over.
  • Plak het begin en het eind goed vast met water.
  • Hou nu de stok boven het gloeiende vuur; zo nu en dan draaien, zodat alle kanten goed bruin kunnen worden.
  • Klaar en gaar is het deeg als het brood een holle klank geeft.

Bushcraftflappen

Instant broodmix goed kneden en vervolgens laten rijzen in aluminium folie in de nabijheid van het vuur. Ondertussen snij je de uien, paprika, prei en knoflook in kleine blokjes. Van kaasplakken maak je repen. Na het rijzen verdeel je het deeg in ballen. Iedere bal wordt plat gemaakt of geslagen tot een cirkel. Op de helft van de cirkel leg je de groenten, als laatste leg je de repen kaas erover. Nu vouw je de cirkel vanaf het midden dicht, maakt de rand nat en drukt die dicht.

Met aluminium folie (dubbel gebruiken) pak je de flap in en legt hem vervolgens zo op de as van het vuur. Belangrijk is dat je de flap steeds omdraait. Na ongeveer 15 minuten in de hete as is de flap gaar.

Tip

  • Een stel werkhandschoenen komt uitstekend van pas om dingen uit het vuur te halen of om te draaien